Hur Fotografiska skapar event som bygger varumärket på djupet

I en tid där få budskap fastnar kan rätt event skapa magi. Emmy Sundberg på Fotografiska delar sina bästa råd för hur du skapar känslor som bygger varumärken – på riktigt.

Skriven av
Redaktionen
den
2/6/2025
Kategori:
Varumärke

Hur du skapar stora upplevelser med event

  1. Definiera känslan – bygg hela eventet kring ett tydligt emotionellt mål.

  2. Aktivera alla sinnen – ljud, doft, smak och taktila upplevelser skapar en röd tråd och långvariga minnen.

  3. Skapa en playbook – standardisera eventproduktionen så att du kan fokusera på att skapa unika upplevelser.

  4. Se tekniken som ett medel, inte ett mål – välj verktyg utifrån känslan du vill överföra, inte tvärtom.

Bygg “FOMO” – gör det exklusivt, interaktivt och oväntat.

I en tid där de flesta budskap inte får genomslag, kan möten och upplevelser väcka starka känslor och långvariga minnen – om man gör det rätt. Emmy Sundberg, Director of Meetings & Private Events på Fotografiska, visar hur event kan bli en av marknadschefens mest kraftfulla varumärkesmotorer.

1. Lyckade event börjar med att sätta en känsla som mål

Fotografiska arrangerar över 700 möten och event varje år. Inför varje event börjar Emmy aldrig med program eller teknik – utan med att besvara en fråga: vilken känsla ska gästerna lämna med?

– Det är grunden i allt. Den känslan styr resten: vad vi serverar, hur vi möblerar, vilket ljud vi jobbar med. Känslan är den röda tråden. Utan ett emotionellt ramverk riskerar man att bara leverera ett snyggt event på ytan utan verklig impact.

Det handlar också om att skapa “FOMO”, säger hon.

– Vi konkurrerar med att ligga i soffan – men också med ett konstant brus av intryck, alternativ och distraktioner.. Då måste man skapa en tydlig känsla av "Här måste jag vara". Det kan vara innehållet, men det är lika ofta atmosfären, andra gäster, doften, ljuset eller musiken.

2. Skapa upplevelser som aktiverar alla sinnen: lukt, smak, syn, hörsel och känsel

När du satt ett mål på känslan du vill förmedla, skapar du högst effekt genom att förmedla den genom alla sinnen, menar Emmy.

– När man skapar upplevelser som känns i både hjärta och hjärna kan man bygga långsiktiga relationer. Vi jobbar mycket med neurokommunikation – ljud, doft, taktila inslag och överraskningar – för att det ska kännas i hela kroppen.

Teknik använder de ofta, men alltid med ett tydligt syfte.

– Teknik får aldrig vara ett självändamål. Vi använder det för att skapa interaktivitet och delaktighet men det är alltid känslan vi vill förmedla som styr tekniken.


En middag i rymden: när ett event blir en upplevelse

När Fotografiska skulle arrangera ett privat event under samma tid som en utställning på temat rymden, skapade teamet ett middagskoncept där hela upplevelsen förlängde utställningens narrativ. Gästerna satt omgivna av projektioner av stjärnhimlar och nebulosor, åt 3D-printat kött och blåa proteiner inspirerade av framtidens mat, och serverades rätter på tallrikar tillverkade av damm från Slussen – en oväntad koppling mellan jord och rymd.

– Det handlade inte bara om att ha ett rymdtema – vi ville att man skulle känna sig som att man satt i omloppsbana. Det var en middag som aktiverade både känslor och fantasi. Man klev in i rymden, men det var inte rymden som show – det var rymden som känsla.

Och känslan sitter inte bara i innehållet – utan också i platsen där allt sker.

– Jag ser att själva mötesplatsen i sig kan bära en viktig del av kommunikationen och positioneringen. Genom att välja en värderingsdriven plats, som i vårt fall ett starkt varumärke inom hållbarhet, konst och kultur, kan man förstärka sin egen berättelse. Man blir förknippad med en plattform som redan delar ens värdegrund – och det skapar ett tydligt mervärde.

3. Standardisera eventproduktionen och samarbeten

Trots att Fotografiska arrangerar över 700 möten och event per år, ska det inte liknas vid ett maskineri. Snarare tvärtom – varje event är helt unikt. Dessutom har Emmy bara en dryg handfull medarbetare i sitt team. För att lyckas med så många event krävs struktur, standardisering, kultur och samspel.

– Vi har en tydlig grundstruktur och en stark intern kultur. Mycket är standardiserat med färdiga mallar och playbooks – men det får aldrig kännas som copy-paste. Varje event får sin egen själ. Och det här är inget vi klarar själva, vi är beroende av samarbete med många andra avdelningar.

För att lyckas i långsiktigt ett högt tempo krävs också att man vågar misslyckas, menar hon.

– Alla vill göra rätt. Men vi måste tillåta oss att testa. En kultur där det är okej att pröva nytt gör att vi håller oss levande.

4. Undvik de vanliga fallgroparna: överfokus på programmet, tekniken och kostnaderna

Avslutningsvis delar Emmy med sig av några klassiska misstag hon ofta ser att varumärken gör:

  • För mycket yta, för lite känsla. Ett snyggt program utan emotionell bärighet skapar inte en stor upplevelse.
  • Teknik över människa. Allt börjar med vad du vill att besökaren ska känna – inte vad som ser coolt ut på LED-skärmar.
  • Se event som kostnad, inte investering. Om event ses som en logistikkostnad är det lätt att skala bort det som gör skillnad. Då är det dags att ompositionera events som varumärkesinvestering. Event är kraftfulla strategiska initiativ – de kan användas för positionering - att förflytta och bygga varumärke, skapa engagemang och stärker kulturell samhörighet. Rätt genomfört driver det förändring, attraherar talang och ska ses som en investering i både varumärke och företagskultur – inte som en isolerad kostnad.

Läs mer om Fotografiska och deras erbjudande för varumärken som vill skapa stora upplevelser för sina kunder: https://stockholm.fotografiska.com/sv/moten-event 

Läs mer om Emmy på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/emmy-sundberg-7a93014b/ 

Taggar:
Redaktionen

CMOsvepet drivs av en oberoende redaktion med fokus på att ge marknadschefer aktuell kunskap, inspiration och insikter för strategiska beslut i en snabbt föränderlig värld.