Svensk e-handel växer med 9% trots global oro

Svensk e-handel växer igen! Trots global oro ökar försäljningen med 9 % enligt PostNords E-barometer. Se vilka branscher som driver tillväxten – och vad som väntar härnäst.

Skriven av
Redaktionen
den
2/6/2025
Kategori:
B2C

Statistik och insikter från rapporten:  

1. E-handeln i Sverige växer med 9% Q1 2025, den högsta tillväxten sedan pandemin.

2. Branscherna Apotek (+24%), sport & fritid samt möbler (+10%) växer mest.

3. Nära 50% av svenskarna e-handlar från utlandet, främst från Kina (25%) Tyskland (19%) samt Storbritannien och USA (9%)

4. Svenska e-handlare uppskattas för sin trygghet och leveransflexibilitet.

5. Utmaningar för svensk e-handel: inflation, tullar & prispress från lågprisjättar.

6. Framtidsspaningar: Hållbarhet, kundupplevelse och cirkulära modeller blir nycklar till fortsatt tillväxt.

Svensk e-handel har gått in i 2025 med ny energi. Trots en skakig omvärld och fortsatt ekonomisk osäkerhet visar branschen en imponerande tillväxt på 9% under det första kvartalet. PostNords E-barometer för Q1 2025, framtagen i samarbete med HUI Research, målar en bild av ett e-handelslandskap med både möjligheter och utmaningar.

Stabilisering efter svåra år

Efter flera kvartal av nedgång eller stagnation återhämtar sig e-handeln. Tillväxten på 9% är den högsta sedan pandemin och ett tecken på att konsumenterna återvänder till nätet för att konsumera. Tillväxten är dessutom bred, samtliga branscher utom böcker och media visar positiv utveckling.

Apotekshandeln toppar med en tillväxt på hela 24%, följt av sport & fritid samt möbler & heminredning på 10% vardera. Kläder och skor växer med 9% och fortsätter ha en stabil tillväxt. Den kapitalintensiva byggbranschen noterar en tillväxt på 8%, den första positiva tillväxten i branschen sedan 2022. Hemelektronik har också haft svaga år bakom sig men ser nu en tillväxt på 6%. Dagligvaruhandeln fortsätter att växa, om än blygsamt, med 2%.

Prispress, lågkonjunktur och optimism

E-handlare möter en komplex verklighet. Internationella handelstullar, ett osäkert geopolitiskt läge och inflationens effekter märks av. Samtidigt visar svenska hushåll ett försiktigt nyvunnet konsumtionsmod. Sjunkande räntor och ökad köpkraft har bidragit till optimism, men många hushåll är fortfarande återhållsamma, sparandet är prioriterat efter flera ekonomiskt tuffa år.

Internationell handel under tryck

Nästan hälften av svenskarna har e-handlat varor från utlandet det senaste året, där Kina fortsatt är den största marknaden och utgör 25% av de senaste köpen utomlands. Tyskland kommer på andra plats och utgör 19% av köpen. Usa och Storbritannien delar på tredjeplatsen och står för 9% vardera. 

Den genomsnittliga kvittosumman för utlandsköp varierar kraftigt, från 550 kr för Kina till 1 388 kr för köp från USA.

Samtidigt har kostnader som tull och frakt blivit kännbara. Diskussionen om handelshinder intensifieras och svenska konsumenter börjar väga fördelar som pris mot nackdelar som lång leveranstid, oklar kundservice och miljöpåverkan.

Svenska e-handlare och konsumenter

Konsumenterna uppfattar svenska e-handlare som mer pålitliga när det gäller betalningslösningar, leveransalternativ och kundservice. Den svenska handeln uppmanas att stärka sin differentiering snarare än att försöka konkurrera enbart med pris, något som enligt Kantar, är avgörande för långsiktig tillväxt.  

Svenska konsumenter föredrar flexibla leveransalternativ och smidiga returprocesser. Undersökningen visar på en ökning i användningen av paketboxar och hemleveranser och returprocessen påverkar vart de väljer att lägga sin order. 

Cirkulär e-handel växer sakta

Trots att second hand väcker stort intresse bland konsumenter, särskilt i sociala medier, är det fortfarande få som e-handlar second hand via traditionella aktörer. Endast 3% av konsumenterna anger att de gjort sådana köp. Samtidigt uppger 27% att de handlat av en privatperson genom en marknadsplats. 

Nya satsningar från aktörer som Lindex, Bubbleroom och KappAhl, som bygger egna C2C-plattformar, visar dock att branschen söker nya vägar för cirkulär konsumtion.

Framtidstro med förbehåll

E-barometern Q1 2025 visar att svensk e-handel står starkare än på länge,  men framgången kommer att kräva mer än låga priser. Trots oroligheter och ökad konkurrens från internationella lågprisjättar som Temu och Shein, finns fortfarande möjligheter. Svenska e-handlare har möjlighet att dra nytta av trender som hållbarhet, personifiering, och cirkulära affärsmodeller. Samtidigt kräver detta investeringar i logistik, varumärkesutveckling och kundupplevelsen.

För en mer detaljerad analys och ytterligare insikter, läs se den fullständiga rapporten: E-barometern Q1 2025 (PDF).

Taggar:
Redaktionen

CMOsvepet drivs av en oberoende redaktion med fokus på att ge marknadschefer aktuell kunskap, inspiration och insikter för strategiska beslut i en snabbt föränderlig värld.